A studio in the center of the city with old beams on the ceiling, a double-bunk bed and the door serving as a bar counter

August 7, 2013
Posted in Apartments

1

OWNER
Rishat Gilmetdinov – a filmmaker
METRIC AREA 52 sq.m
NUMBER OF ROOMS 1
FLOOR 5
CEILING HEIGHT 3.3 m

Rishat purchased the apartment on Petroogradskaya Storona three years ago. It had been a two-room apartment and had belonged to a disadvantaged family before. Uncomfortable layout was changed completely: all walls and partitions were demolished. There is much light in the studio now due to four windows on one wall. The owner of the apartment is an interior designer by the first higher education, that’s why he developed the repair project by himself and made much for the apartment renovation by his own forces.

The repair lasted two years: the owner came here in his free time and lived in a wooden house in Ozerki, a commune of neo-hippie. The apartment also performs the function of a workshop, that’s why there is a rarely thought-out lighting here. A white bare brick wall is used as a background in photostudio.

2

Almost every detail of the interior has its history. For example, Rishat took the wall tile in the bathroom from the house of his died grandfather – this is a real family heirloom, it was painted by Rishat’s uncle – an artist Rafael Saifulin – many years ago. It was decided to make the wall separating the shower room from the studio glassy. There is a small wardrobe room and a stack behind it. Rishat made the stack from old boards in several evenings.

3

The ceiling was raised by 15 – 20 centimeters, when the plaster base layer was removed. The beams needed reinforcement, and after the repair it became clear that such beauty must not have been hidden, and so they became part of the interior.

4

An ancient trunk was brought here from a hippie-house and performs two functions at one time: it serves as a table around which guests gather, and as a place where photographic equipment is kept.

5

A double-bunk bed was bought in Ikea. Rishat organised a small cabinet under it separating a working and sleeping space from the kitchen and the living-room by white curtains and a corner sofa.

6

Lamps with deers appeared by chance: they were found in “Maxihouse”. The floor and the ceiling in the apartment are quite curved: they were not smoothed specially so that to imitate a hunting hut interior.

7

There is a small wardrobe room and a stack which the owner of the apartment made from old boards in several evenings.

8

9

A horizontal bar and a brutal dumb-bell are available for sports activities.

10

A snow-white door serving as a tabletop was found on the scrapyard. Even a conflict with one local poet who also noticed it happened because of this door. During parties the door becomes a bar counter.

11

It was decided to make the wall separating the shower room from the studio glassy. It creates a pleasant sensation from the childhood: when you enter the bathroom, it seems as if you hid in the wardrobe.

12

Rishat has the key from the attic, so he can observe three embankments, Peter-and-Paul Fortress, and a mosque dome.

13

14

15

16

17

18

19

20

21

Comments ()