Provence-Inspired Apartment with no Dead Walls and Minimum Imitation Materials

September 16, 2013
Posted in Apartments

11-provence-inspired apartment

The Hosts:
Victoria and Oleg, businessmen

Number of rooms: 1
Metric area: 56 m²
Ceiling height: 2.85 m
Floor number: 9

Victoria and Oleg invested their money in a one-room apartment in Moscow in 2009, after a long period of search. Since the hosts spend most of the time away from here, the overriding term was creating a space which would feel cozy and homey.

The price/quality ratio of the newly-built lodging was quite suitable and met all their desires: nice infrastructure of the neighborhood, much open space and light.

Victoria and Oleg purchased the flat from the architect of the building and within 8 months managed to transform a concrete block into a well-thought-out cubby. The owners looked after a visual component, as well as functional: in the first instance planned input ventilation with warming-up and filtering functions, which answers for comfortable microclimate. Also, with safety in mind, installed were fire alarm and fire extinguishing systems.

True, now Victoria and Oleg put the real estate for sale because of their travelling lifestyle and occasional visits to Moscow.

12-corner

At the moment of purchase the empty space had no dividing walls, just a few load-bearing pillars, concrete and brick. The interior design plan was developed by the hosts in an attempt to escape from clichés and create a perfect space for themselves. Thus, utilization of plastic and other imitation materials was minimized. As for the furniture, it was for the most part custom-designed or hand-made. Floor finish in a lounge and a bedroom is made of rosewood. Arm-chairs Ligne Roset, sofa Keoma Salotti.

21-bedroom

22-room-interior

23-modern-bed

Decorative components – friends’ gifts, antiques, souvenirs – were given special priority. All the clocks were picked up especially for the place. A lounge table was artificially aged. Audio and video products — Bang & Olufsen.

31-unusual-style

32-figures

33-pillows

34-mirror

As far as the layout is concerned, in zoning the flat the owners were trying to do without any corridors — the space is actually integrated. Even the bathroom is separated with curtained two-leaf doors with glass inserts instead of a standard blank wall. Sandstone plate was chosen for tiling the bathroom and the kitchen. Layout of sockets was planned so that there was no pile-up of wires.

41-chair

42-bathroom

43-modern-bath

44-toilet

45-floor

A kitchen set was assembled by a sole proprietor according to his own drafts.

51-kitchen

52-mirror

53-kitchen-interior

Comments ()